Els rectors amb valentía.No a les sancions injustes als estudiants de la UJI

El Rectorat de la Universitat Jaume I (UJI) ha sol·licitat a la Conselleria de Governació la paralització de les sancions administratives que puguen derivar-se als estudiants que van participar en els incidents ocorreguts en la inauguració de l’edifici Espaitec 2 el passat 10 de setembre, ja que entén que, si és procedent, estes seran imposades per la pròpia Universitat.

El Rectorat ha reiterat en un comunicat la seua condemna a qualsevol tipus de violència i ha fet una crida a tota la comunitat universitària a exercir el dret de protesta i crítica «des del respecte i la manifestació pacífica de les idees».

La UJI s’ha manifestat així després de les indagacions portades a terme, com a conseqüència del procediment informatiu que ha obert sobre els fets ocorreguts en el campus entre un grup de manifestants i agents de la policia que van derivar en detencions i violència per part de la policia.

El Rectorat ha recopilat informació de la Conselleria de Governació de la Generalitat valenciana, de la Subdelegació del Govern, dels treballadors de l’edifici d’Espaitec II, dels guàrdies de la seguretat privada del campus i de les associacions estudiantils convocants de la concentració.

Així, el Rectorat ha insistit que no va sol·licitar prèviament al 10 de setembre de 2012 la presència preventiva este dia de cap agent dels Cossos i Forces de seguretat de l’Estat per entendre que no era necessària la seua intervenció en este acte, i així ho va fer saber a la Subdelegació del Govern a Castelló.

PRESÈNCIA DE LA POLICIA

Alhora, ha aclarit que la presència de membres de la Policia en el campus –concretament d’una unitat de la Policia Nacional adscrita a la Policia Autonòmica– es va deure al fet que venien acompanyant, en el seu treball d’escorta i seguretat, «com és habitual», al president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, i altres membres del Govern valencià.

També explica el Rectorat que l’entrada d’un grup de persones, «entre els quals havia alguns estudiants i altres que no ho eren», en el garatge de l’edifici, així com altres intents no autoritzats d’accés al mateix –amb l’ús d’escales per a arribar a la terrassa–, «va portar als guàrdies de la seguretat privada dels campus a sol·licitar el suport dels agents de la policia autonòmica allà presents».

Segons els estudiants,la actuaciò de la policia va ser «desproporcionada, provocant danys personals en els manifestants, que han presentat 14 parts de lesions».

Després de la intervenció de la Policia Autonòmica, esta va sol·licitar la presència d’agents de reforç de la Policia Nacional, que no ha estat autoritzada pel Rectorat en entendre que la situació no ho requeria, segons la UJI.