Brussel·les planeja multar Espanya per la manipulació de les xifres de dèficit i deute del País Valencià

La Comissió Europea proposarà aquest dimecres una multa a Espanya per la manipulació sistemàtica durant 20 anys de les estadístiques de dèficit i deute per part de la Generalitat Valenciana, segons informa l’agència Europa Press. Quan falten pocs dies per a les eleccions, el govern popular del País Valencià rebrà un càstig sense precedents per part de Brussel·les. La multa –fins demà no se’n determinarà l’import– no és definitiva perquè cal que els ministres de Finances dels Vint-i-vuit hi donin el vistiplau.

Alberto-Fabra-sustituye-a-Camp_54188124991_53699622600_601_341Unes irregularitats detectades l’any 2012 van fer sonar les alarmes a Brussel·les. L’oficina d’estadístiques comunitàries va veure errors en les dades del dèficit públic del País Valencià, que no havia notificat totes les despeses. El desajust era tan greu que va obligar Europa a revisar a l’alça quatre dècimes el dèficit del 2011 de l’Estat. Les irregularitats de les estadístiques van causar “una gran preocupació” a la Comissió Europea, segons va afirmar l’executiu comunitari en un comunicat, quan va notificar, el juliol del 2014, l’obertura d’una investigació.

Brussel·les acusa el govern d’Alberto Fabra d’haver aplicat incorrectament la normativa comptable i d’amagar una part de la despesa pública sanitària. Segons la Comissió Europea, les irregularitats detectades no són un fet puntual sinó que s’han aplicat sistemàticament durant uns vint anys.

Després de mesos d’investigacions per determinar si es tractava d’errors comptables o d’una manipulació voluntària de les dades, Brussel·les ha arribat a la conclusió que es tracta d’una manipulació deliberada. Aquest dimecres els comissaris europeus debatran la qüestió i prendran una decisió definitiva sobre la sanció econòmica, que haurà de pagar l’Estat i no el govern valencià. Si els ministres d’Economia ratifiquen la multa, l’executiu espanyol la podrà recórrer al tribunal de justícia europeu.

http://www.ara.cat/economia/Valencia-manipulacio-estadistiques-deficit-deute_0_1351665061.html