Guia de la manifestació ‘Per un finançament just’ del País Valencià

Hui es fa a València la gran manifestació per la millora del sistema de finançament. L’han impulsada l’esquerra valenciana (PSPV, Compromís i Podem) i els principals sindicats i portarà el lema ‘Per un finançament just’. Serà, sense dubte, una demostració de força per a negociar el nou sistema de finançament.

La demanda de la millora del finançament és àmpliament transversal entre la societat valenciana. El pressupost del govern espanyol de l’any passat va indignar bona part dels partits, sindicats i entitats de la societat civil, cosa que va fer néixer la Crida pel Finançament Valencià. També va fer que s’organitzés la manifestació del 10 de juny contra el pressupost general espanyol i a favor de la reforma del sistema.

A la mobilització, hi assistiran tots els partits polítics amb representació a les Corts, tret del PP, que la setmana passada va quedar sol quan Ciutadans va anunciar que també hi prendria part. La dirigent del PP, Isabel Bonig, va reunir-se dimarts amb el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, i es va comprometre amb un préstec del fons de liquiditat autonòmic (FLA) de 600 milions d’euros. Aquest anunci fou durament criticat pel PSPV i Compromís, que hi veuen un intent de boicotar la manifestació. En va parlar el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, qui va criticar la deslleialtat de Montoro.

La tensió ha crescut aquest divendres, quan els diputats del PP han generat un escàndol a les Corts xiulant Soler mentre parlava del pressupost. El conseller ha decidit deixar de parlar com a mostra de protesta. Ho ha recollit en vídeo el diari La Veu.

A més dels partits, la marxa té el suport de més de cent cinquanta entitats de la societat civil i dels sindicats. Hi seran, per exemple, CCOO, UGT, la Intersindical Valenciana, el CSIF, la Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, la PAH i la Unió de Llauradors. No s’hi ha confirmat l’assistència de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), que sí que dóna suport al manifest.

Crides a la participació
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet una crida als valencians perquè participin en la manifestació. Espera que sigui multitudinària, ‘en favor dels drets del poble valencià’, i demana unitat en la reivindicació per a un futur millor. ‘No és una qüestió política o de partits, sinó de supervivència del govern’, diu.

La vice-presidenta del govern, Mónica Oltra, ha dit que el Consell espera que la manifestació sigui un símbol de la unitat dels valencians en la reivindicació de la millora del sistema de finançament.

La dirigent de Compromís i coordinadora general de Bloc, Àgueda Micó, en una entrevista a VilaWeb, va desgranar les xifres de l’infrafinançament: ‘Som l’11% de la població de l’estat espanyol, hi aportem el 10% del PIB i rebem un 3,5% d’inversió real. El corredor mediterrani, que és una infrastructura clau, continua aturat.’ La coalició fa una crida perquè dissabte la gent desbordi els carrers de València.

Els sindicats i la patronal també han fet una crida a assistir-hi. Han negat que persegueixi un objectiu partidista i han assegurat que pretén aconseguir que el govern tingui tots els recursos a l’abast per a garantir els serveis públics. Ho va manifestar el secretari general de CCOO, Arturo León: ‘Volem que el govern autonòmic, siga del color que siga, tinga prou recursos per a oferir als valencians els serveis que necessiten, sobretot en sanitat, educació i benestar social.’

El recorregut
La marxa per a la millora del finançament començarà a les 18.00 al carrer de Guillem de Castro, concretament a l’esplanada del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). Discorrerà fins al passeig de la Petxina i es prolongarà pel carrer de la Blanqueria fins a les Torres dels Serrans.

Els partits i les entitats que assistiran a la mobilització han organitzat autocars per tot el País Valencià per a facilitar-ne l’assistència.

El manifest
El manifest de la mobilització que acompanya la protesta recorda que el març farà quaranta anys que es va crear el Consell del País Valencià, que va desembocar en l’estatut d’autonomia. Ara –continua el text– la societat està decidida a treballar ‘per un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat de generar riquesa, benestar i progrés’.

També diu que cada valencià rep 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l’estat espanyol, 839 euros menys que el territori de l’estat espanyol més ben finançat, és a dir, entre un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament. ‘Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació arribarà a 1.600 milions d’euros, si sols ens comparem amb la mitjana. Ens trobem en una situació insòlita, sobretot perquè tenim una renda per capita 12 punts inferior a la mitjana. I, no obstant això, som l’autonomia que menys recursos per habitant rep; l’única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l’estat’, diu el text.

Així mateix, exigeix una reforma immediata del sistema de finançament que estableixi un nou model amb prou recursos i repartits equitativament entre tots els territoris de l’estat espanyol, per fer possible que els valencians tinguin uns serveis públics fonamentals dignes i que puguin exercir les competències pròpies. També reivindica un repartiment de les inversions i una execució que posi fi al dèficit inversor, que compensi la insuficiència d’inversions d’aquests últims anys i dediqui una quantitat de recursos ajustada al pes de la població.

El manifest reclama el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels sistemes de finançament i l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no neixi ‘amb el llast de la injustícia diferida dels anteriors’.

Finalment, remarca que el poble valencià ha d’estar unit. I afegeix: ‘Que puguem aconseguir plenament els drets reconeguts en la nostra constitució. Vivim un moment històric en el qual podem acabar definitivament la discriminació, per avançar cap a una societat més prospera, més social i més justa.’

El cartell
El cartell de la manifestació enumera diversos sectors en què el govern podria invertir més diners en una eventual millora del finançament: dependència, investigació, ocupació, educació, sanitat, vertebració del territori… L’etiqueta amb què es podrà seguir la manifestació a Twitter serà #FinançamentJust.

Vía: VilaWeb