Deu anys de la «Primavera Valenciana»

Fa ara deu anys, el 15 de febrer de 2012, València vivia una jornada excepcional. Més enllà de la quotidianitat i de la normalitat característica d’un dimecres qualsevol, el centre de la capital valenciana quedava completament col·lapsat per les protestes de milers d’alumnes d’instituts i d’estudiants universitaris, els qui es manifestaven a favor de l’educació pública i en contra de les retallades econòmiques que la Generalitat – llavors liderada pel PP – va imposar a col·legis, instituts i universitats amb motiu de la Gran Recessió de 2008. Aqueixes concentracions pacífiques i centralitzades en l’Institut Lluís Vives de València van xocar de front, durant les hores següents, amb el qüestionat ús de la força física que la Policia va dur a terme per a dissoldre unes manifestacions estudiantils participades, en gran part, per alumnes i alumnes menors d’edat. Es tracta de la popularment denominada Primavera Valenciana.

Després de diverses jornades de carregiues dels cossos de seguretat contra els estudiants, aquestes protestes es van saldar amb diverses desenes de ferits i de detinguts i més de 200 sancions econòmiques de caràcter greu

L’exposició d’homenatge a la Primavera Valenciana ja és al carrer, just davant de l’IES Lluís Vives de València que va ser l’epicentre d’aquest històric moviment en defensa de l’educació pública i digna en 2012.

Es tracta d’una selecció d’imatges que mostren a estudiants i joves valencians portant llibres com a símbol del seu defensa de l’educació i la cultura. Aquesta exhibició recull l’esperit que va animar aquelles protestes al carrer i romandrà fins al 27 de febrer amb accés lliure.

Hi ha imatges capturades per fotoperiodistes que van donar cobertura a les jornades de manifestacions, com Biel Aliño, Germán Caballero, Juan Carlos Cárdenas, José Cuéllar, Marga Ferrer, Kai Fosterling, Miguel Lorenzo, Eva Máñez i Alberto Saiz. Està comissariada pel professor de la Universitat de València Jorge Ramos Tolosa.

El moviment de protesta va tindre com a principals actors als estudiants de l’institut i a professors i pares, als quals es van sumar moltes persones en una expressió de solidaritat que va omplir els carrers de la ciutat.

El moviment de protesta va tindre com a principals actors als estudiants de l’institut i a professors i pares, als quals es van sumar moltes persones en una expressió de solidaritat que va omplir els carrers de la ciutat.

El 20 de febrer de 2012, l»etiqueta’ #PrimaveraValenciana va ser ‘trending topic’ mundial. L’origen d’aquestes protestes va ser denunciar les retallades i reivindicar una millor educació seguida d’unes brutals carregues policials,  que va ser ràpidament secundada per professors, pares, altres joves i una part rellevant de la ciutadania valenciana.

Al llarg d’aquells dies de febrer, el compromís, l’empatia i la solidaritat de cada vegada més gent van anar sumant-se a l’ímpetu inicial i van omplir molts carrers de València.

«La Primavera Valenciana, a la calor del cicle iniciat pel 15M l’any anterior i altres ‘primaveres’ com les àrabs, ha de fer sentir-nos orgullosos de saber que el nom de la nostra ciutat va ser conegut a tot el món com a sinònim de dignitat i de lluita per uns serveis públics, per una educació i per un País Valencià millor»

Amb aquesta exposició i el llibre-catàleg ‘Primavera Valenciana’, editat per a l’ocasió, l’Ajuntament de València vol reconéixer a aquest moviment i als seus participants, així com «l’esforç històric i quotidià per a construir una escola pública i de qualitat»..

.