Mónica Oltra dimiteix del Govern i les Corts valencianes després de la seua imputació per encobrir els abusos sexuals del seu ex marit

La vicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra, ha decidit fer un pas al costat i presentar la seua dimissió «per a no comprometre el projecte de canvi iniciat en 2015», quatre dies després d’anunciar que no pensava renunciar després de ser imputada per encobrir presumptament els abusos sexuals del seu ex marit a una menor tutelada. Així ho ha comunicat aquest dimarts en la reunió de l’executiva de Compromís, a la qual en principi no anava a acudir. Es va del Govern i de les Corts valencianes.

Les pressions des que el dijous es va saber que el Tribunal Superior de Justícia valencià la citava a declarar per al 6 de juliol han sigut constants, començant per les del president de la Generalitat, Ximo Puig, que aquest dilluns instava a prendre una decisió «més prompte que tard», donant de termini aquesta setmana.

«Aquesta història passarà a la història de la infàmia política jurídica i mediàtica d’aquest país», ha assegurat Oltra. «Guanyen els dolents. Vull evitar que algú pense que no és possible fer polítiques d’esquerres i plantar-li cara a la corrupció. Ens estan fulminant un a un amb denúncies falses. El dia que vulguen reaccionar, els hauran fulminat a vostés. Em vaig amb la cara alta però amb les dents atapeïdes», ha afegit.


La ja ex vicepresidenta del Govern valencià ha afirmat que haguera esperat «el suport de Puig, però sabia que no hi havia probabilitats. Fa temps que no espere res», ha conclòs. De fet, durant la seua intervenció, ha sigut molt crítica amb el seu soci de govern: «No li donaré al PSOE la coartada perquè tire avant les polítiques d’esquerres».

«Si tiren a Compromís del Govern no serà per mi», ha insistit Oltra, que perdrà la seua condició d’aforada i, per tant, la causa haurà de tornar al jutjat d’instrucció. El seu partit havia amenaçat amb trencar el pacte de govern si Puig la destituïa unilateralment.

La relació entre tots dos mandataris estava ja trencada. «El president no m’ha anomenat», ha revelat Oltra, qui ha assegurat que només va parlar amb Puig de la seua hipotètica destitució en 2019, quan el president va plantejar l’avançament electoral en contra del criteri de Compromís. Oltra li va advertir llavors que, en la pràctica, l’acabava de cessar de manera unilateral.

Aquella decisió de Puig ha marcat la tibant relació entre tots dos socis en aquesta segona legislatura del *Botànic que, a menys d’un any de les eleccions autonòmiques, viu el seu moment intern més complicat. Oltra, que ha carregat també contra l'»ecosistema» mediàtic i jurídic, es va deixant en l’aire el seu futur polític en cas d’una hipotètica absolució: «No serà una decisió meua».