Per a Mónica Oltra seria una bona notícia que no hi haja majoria absoluta «perquè anem a recuperar la paraula com a centre de la política»

Compromís va celebrar ahir al matí al Paranimf de la Universitat Politècnica de València el seu Consell General en què s’han aprovat els protocols de la coalició per a concórrer a les pròximes eleccions municipals i a Les Corts Valencianes.

El Consell General també ha aprovat hui les llistes definitives dels candidats de Compromís a les eleccions autonòmiques per les tres circumscripcions.

La candidata de la Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, ha realitzat la intervenció amb que s’ha clausurat el Consell General. Oltra ha detallat els eixos del que serà el pla de xoc democràtic i contra la corrupció de Compromís “per a superar l’etapa més negra de la nostra democràcia amb uns governs autonòmics amb un nivell de corrupció generalitzada”.

Segons la candidata de la coalició “tenim una democràcia febla que no s’ha pogut defensar dels corruptes i dels corrompedors. Hem de plantejar-nos quina és la causa de la corrupció, l’origen, per a poder erradicar-la i en això hem treballat estos últims huit anys des de Compromís. Creguem que la solució per a previndre la corrupció està en la política. En això hem treballat i hem canviat la jurisprudència, i esperem que així ho confirme el Tribunal Suprem en els pròxims mesos, en el sentit de que la denegació de documentació a l’oposició és una vulneració de drets fonamentals i així hem aconseguit 14 sentències del TSJCV i una del Tribunal Suprem.

“Per eviar que la corrupció es produisca des de Compromís proposem mesures i lleis que ja hem defensat en els institucions i que portarem en el nostre programa electoral. Plantegem la creació d’una Oficina Antifrau, un pla per eliminar l’element subjectiu de la contracctació pública, la limitació de l’acumulació dels càrrecs, limitar el temps en el govern. També proposem limitar els càrrecs de confiança, es governa amb funcionaris, no amb una xarxa clientelar d’enxufats o l’aprovació d’una llei per què la publicitat institucional no siga partidista i perquè les infraestructures pagades per tots no s’inauguren de forma partidista”.

Oltra també ha destacat la proposta per a tancar les portes giratòries “en l’últim ple de la legislatura que ha tingut lloc esta setmana defensava esta iniciativa de Compromís que tracta d’evitar que algú puga passar d’una empresa d’armament directament a ser Ministre de Defensa com tenim ara, a qui està defensant, al sector empresarial del que ve o l’interés públic? No es pot passar de l’empresa a allò públic i d’allò públic a l’empresa sense solució de continuitat. En eixe Ple el PP va votar en contra de la nostra proposta per tancar les portes giratòries, el PSPV va votar a favor i ens felicità per la Llei però no s’han aplicat el conte, només cal vore les seues llistes per vore que no pareix que s’hagen aplicat el conte del tancament de les portes giratòries”.

Així mateix el pla de xoc democràtic introduieix la insaculació en els òrgans estatutaris, perquè una part dels seus membres siguen triats pel parlament i una altra per democràcia directa. Reforma de la llei electoral, perquè no hi hagen barreres, fugir de l’estructura provincial i que els vots és transformen en escons de manera més justa. Oltra també ha assenyalat com a mesura imprescindible del pla de xoc democràtic el tancament dels CIES, “on hi ha persones tancades que no han comés cap delicte, els CIES són il·legals i s’han de clausurar”.

Per a Oltra “és fonamental el concepte de què no es governa d’esquenes al poble ni tan sols es governa per al poble, es governa amb el poble, és molt més que un canvi de preposició. Fins ara hem tingut un govern que governa d’esquenes al poble, ara hi ha forces polítiques que diuen ‘açò ho arreglem nosaltres’ i volen governar per al poble. Volen passar del despotisme ignorant al despotisme il·lustrat, nosaltres el que hem de qüestionar és la major, el despotisme siga com siga. S’ha de governar escoltant, dialogant, preguntant a aquells que més saben, preguntant als afectats, amb  armonia i això s’ha de reflectir amb mesures per a la participació ciutadana, amb consultes, presupostos participatius, o la inclousió de col·lectius en consells paticipació que realment funcionen, un govern que dialogue i que acepta les crítiques”.

m.oltra_“En el panorama que se’ns obri ningú tindrà majoria absoluta, serà una bona notícia perquè anem a recuperar la paraula com a centre de la política. Volem una democràcia deliberativa on les preses de decisons no són la imposició de la majoria. L’etapa d’abús de poder s’acaba i arriba el temps del diàleg, ara és el nostre temps, el temps del somriure”, ha conclòs Oltra en la seua intervenció.

Per la seua banda Enric Morera ha sigut l’encarregat de presentar l’Informe de lesgislatura dels portaveus de Compromís al Consell General. Morera ha fet un repàs al treball realitzat en les distintes institucions en què la coalició té representació i ha assenyalat que “la feina fet estos quatre anys demostra que Compromís és el motor del canvi que es produirà el 24 de maig. Hem treballat de forma cooperativa i inclusiva, som l’opció política que millor defen els interessos valencians i això ho percep la ciutadania.”.

Ha arribat l’hora -ha afegit Morera- de passar pàgina al règim del PP que ens ha portat a la ruïna econòmica i social, Compromís hem de ser la solució amb propostes realistes i sèries. Estic segur que en les pròximes eleccions podem fer història”.

El Consell General també ha aprovat hui els eixos bàsics que estructuraran el programa electoral de la coalició per a les pròximes eleccions. L’elaboració del programa electoral s’està realitzat de manera innovadora amb un procés obert a la ciutadania. 9.800 persones han participat a través de les sectorials de Compromís en l’aportació d’idees per al programa, que ja es troba en la seua fase final d’elaboració i que tindrà la seua aprovació definitiva en un acte públic que es celebrarà el pròxim 25 d’abril.