Ens volen retornar a l’armari, però els faltaran papereres per a tirar-nos a totes:la més massiva marxa de l’història l’Orgull

Una massiva marxa de l’Orgull LGTBI ha recorregut aquesta vesprada el centre de València per a clamar contra «la volta al blanc i negre» i reivindicar que aquesta ciutat és «color i diversitat»: «Ens volen retornar a l’armari, però els faltaran papereres per a tirar-nos a totes».

Al voltant de 70 entitats socials s’han sumat enguany a la marxa i han mostrat el seu suport explícit a Lambda amb la signatura d’un document que reuneix les reivindicacions del Orgull LGTBIQ+ 2023, que enguany porta el lema ‘Orgull de totes, drets per a totes’.


Així, el portaveu de Lambda, Fran Fernández, ha assenyalat que s’han vist «desbordades» amb el suport d’enguany a l’Orgull, el més multitudinari que ha vist mai en més de 20 anys, per a fer veure que València «no consentirà que ens tornen a l’època dels grisos i blanc i negre. La gent vol colors i diversitat».


«Per molt que s’obstinen, això és València, color, diversitat i orgull», ha dit Fernández, qui ha agregat en referència a la pancarta penjada a Madrid per Vox en la qual es tiren a la paperera diversos símbols, entre ells la bandera *LGTBI: «Ens volen retornar a l’armari, però els faltaran papereres per a tirar-nos a totes perquè el moviment feminista, partits progressistes i moviments socials, totes, tots todes, estem en el costat bo de la història i es quedaran soles».

Sobre aquest tema, s’ha referit a la polèmica de les banderes després de la prohibició de l’alcalde de Vox de Nàquera a penjar la del col·lectiu *LGTBi en espais públics i ha assenyalat: «El que volen, sota l’excusa la Llei de banderes, és retornar-nos a l’armari, però València és diversitat, això són drets i ni un pas arrere».

En aqueix sentit, ha aclarit que l’alcaldessa de València, María José Catalá, no ha penjat una bandera al balcó de l’Ajuntament, sinó una pancarta. «Hauria de saber la diferència entre bandera, pancarta, pendó o il·luminar amb colors», li ha assenyalat.


Amb tot, ha apuntat cal esperen que el PP conforme el seu Govern amb Vox perquè tenen l'»esperança» que «Carlos Mazón complisca el seu compromís que estan amb nosaltres i reconega que els nostres drets són drets». De fet, ha assenyalat que el col·lectiu *LGTBi no apareix en l’acord de Govern i això és «una tranquil·litat perquè significa que no han arribat a un acord». «Hi ha esperança per al col·lectiu i si no eixirem als carrers», ha advertit.

La manifestació –que espera superar els 15.000 assistents de l’any passat i arribar als 20.000– s’ha desenvolupant en un ambient festiu, però també molt reivindicatiu. Ha arrancat a les 19.30 hores amb una traca en el passeig de l’Albereda del ‘cap i casal’ i compta amb 16 vehicles que desfilen després de la pancarta de capçalera.


«L’AMOR NO CAP EN UN ARMARI»
Entre els participants hi havia persones de totes les edats, parelles i famílies que han lluït pancartes amb missatges com ‘L’amor no cap en un armari’; ‘Cap Govern llevarà el dret a ser lliure’; ‘Alguns partits els molesta les nostres banderes. Perquè es cansaran’; ‘L’amor i les famílies es respecten’ o ‘Mai ha existit armaris, només ments tancades’.

La marxa ha continuat per la Porta de la Mar i el carrer Colón per a acabar en la plaça de l’Ajuntament, on la capçalera ha arribat passat les 20.30 hores. Conforme anaven arribant les diferents col·lectius i entitats que han dona suport a la marxa –des de famílies homosexuals, bisexuals i trans, col·lectius queer, no binàries o asexuals i arromántics passant pels iaioflautas, associacions de veïns, Falles, o entitats de dansa inclusiva o instituts– des de l’escenari els anaven donant la benvinguda.

Entre els partits polítics –en la pancarta de capçalera han signat ‘Llaura més que mai. Podem’; ‘Els traurem els colors. Compromís’, ‘Del costat correcte de la història. PSPV’ i ‘*Amb Orgull combatiu i *antifeixista. EUPV’, es trobava la ministra de Ciència i cap de llista del PSOE per València al 23J, Diana Morant, que ha assenyalat que «cal guanyar els drets de nou en les urnes» perquè «només des de les forces progressistes s’han augmentat els drets al llarg de la història del nostre país». «Per a no continuar retrocedint, *involucionando, hem de lluitar amb més força si cap el pròxim 23 de juliol», ha reclamat. També han penjat un tuit amb la fotografia que s’han realitzat la regidor del PP a l’Ajuntament de València Rocío Gil, la diputada popular Marisa *Gayo i el secretari regional Diversitat del PPCV participant en la marxa.


«NI UN PAS ARRERE»

Al final de la marxa, s’ha llegit sobre les 22.00 hores –més d’una retard per l’alta participació– el manifest del Orgull LGTBI+ 2023 en el qual es destaca que en el territori valencià es gaudeix d’una legislació «considerablement avançada fruit de governs que han apostat per millorar les nostres vides» i que ha sigut «exemple per a acords estatals». Per això adverteixen: «No permetrem que cap futur govern ens torne a amagar en l’armari. Direm ben alt que ni un pas arrere».

Així mateix, assenyalen que la llei estatal trans i LGTBi ha suposat «un punt i seguit en la consecució de drets i ha col·locat a Espanya en una posició d’avantguarda internacional». No obstant això, constaten que «moltes s’han quedat fora: No hi haurà veritablement un orgull de totes fins que no puguem gaudir de les victòries col·lectivament».

Per tot això, assenyalen que ara que s’estan negociant el govern de la Generalitat i que hi ha una nova cita electoral recalquen: «Amb els drets humans no es juga». «No acceptem que els nostres drets es pose en risc per acontentar l’extrema dreta que promou la intolerància i l’odi als quals no són com ells». «Tornem a ocupar els carrers de València, uns carrers que sempre han sigut nostres per a dir ben alt i clar que no pararem fins a aconseguir un Orgull de totes amb drets per a totes», conclouen.


La marxa ha donat pas a una festa per a tancar aquest Orgull organitzada per l’Associació d’empreses i professionals per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de la Comunitat Valenciana (*Avegal) amb un cartell encapçalat per Rebeca i el valencià DJ Suri, entre altres actuacions, i amb l’artista drag Liz Dust com a mestra de cerimònies