La Fiscalia investiga els comentaris xenòfobs a Mayu Ruiz candidata a fallera major de València

La Fiscalia ha obert una investigació penal per a determinar si els comentaris xenòfobs dirigits a una candidata a l’alcaldia fallera de València poden ser constitutius d’un delicte d’odi.

Segons ha confirmat a EFE la fiscal encarregada d’aquesta secció, Susana Gisbert, el Ministeri Públic ha sol·licitat a la Junta Central Fallera la informació que té sobre aquests fets, i ja està analitzant d’ofici diversos missatges publicats en les xarxes socials.

El Ministeri Fiscal ha demanat a la Junta Central Fallera que aporte tota la informació que tinga sobre aquests fets.
Alguns dels missatges que estudia el Ministeri Públic es burlen de la presència de “gringos o noruecs” en les festes populars, consideren que aquest candidat està “fora de to” i rebutgen la possibilitat que hi haja “representants de fora” en les festes regionals.


La Junta Central Fallera (JCF) va denunciar públicament aquest dilluns els comentaris “despectius”, “xenòfobs” i “totalment falsos” contra l’alcaldessa de la Falla Portal de Valldigna-Salinas, Mayu Ruiz, d’origen equatorià, i va anunciar que estudia la possibilitat de prendre mesures sobre aquest tema.

Segons la JCF, per a ser elegible com a màxim representant de les Falles “l’únic requisit real és haver estat inscrit durant dos anys en una comissió pertanyent a Junta Central Fallera i que aquesta et presente com a candidat”.

“En cap moment existeix un criteri d’origen, credo, edat, orientació sexual o gènere que excloga a cap candidat”, diu la Junta Central Fallera.


Des de l’Associació Cultural de la Falla Portal de Valldigna-Salinas van mostrar en un comunicat el seu “absolut rebuig”.
L’Associació Cultural de la Falla Portal de Valldigna-Salinas ha emés un comunicat en el qual expressa el seu “absolut rebuig” a “els qui utilitzen l’altaveu que ofereixen les xarxes socials i altres mitjans de comunicació per a difondre missatges d’odi, xenòfobs i racistes”.

Recorden que les Falles són un “patrimoni immaterial de la humanitat”. Som Falles de la Unesco i estem compromesos amb la diversitat”.


Diverses agrupacions i comissions falleres van mostrar el seu suport a les Falles i a la seua falla, destacant que en el món de les Falles “no caben els comentaris racistes”.