La Fiscalia investiga els comentaris xenòfobs a Mayu Ruiz candidata a fallera major de València

La Fiscalia ha obert una investigació penal per a determinar si els comentaris xenòfobs dirigits a una candidata a l’alcaldia fallera de València poden ser constitutius d’un delicte d’odi.

Segons ha confirmat a EFE la fiscal encarregada d’aquesta secció, Susana Gisbert, el Ministeri Públic ha sol·licitat a la Junta Central Fallera la informació que té sobre aquests fets, i ja està analitzant d’ofici diversos missatges publicats en les xarxes socials.

El Ministeri Fiscal ha demanat a la Junta Central Fallera que aporte tota la informació que tinga sobre aquests fets.
Alguns dels missatges que estudia el Ministeri Públic es burlen de la presència de «gringos o noruecs» en les festes populars, consideren que aquest candidat està «fora de to» i rebutgen la possibilitat que hi haja «representants de fora» en les festes regionals.


La Junta Central Fallera (JCF) va denunciar públicament aquest dilluns els comentaris «despectius», «xenòfobs» i «totalment falsos» contra l’alcaldessa de la Falla Portal de Valldigna-Salinas, Mayu Ruiz, d’origen equatorià, i va anunciar que estudia la possibilitat de prendre mesures sobre aquest tema.

Segons la JCF, per a ser elegible com a màxim representant de les Falles «l’únic requisit real és haver estat inscrit durant dos anys en una comissió pertanyent a Junta Central Fallera i que aquesta et presente com a candidat».

«En cap moment existeix un criteri d’origen, credo, edat, orientació sexual o gènere que excloga a cap candidat», diu la Junta Central Fallera.


Des de l’Associació Cultural de la Falla Portal de Valldigna-Salinas van mostrar en un comunicat el seu «absolut rebuig».
L’Associació Cultural de la Falla Portal de Valldigna-Salinas ha emés un comunicat en el qual expressa el seu «absolut rebuig» a «els qui utilitzen l’altaveu que ofereixen les xarxes socials i altres mitjans de comunicació per a difondre missatges d’odi, xenòfobs i racistes».

Recorden que les Falles són un «patrimoni immaterial de la humanitat». Som Falles de la Unesco i estem compromesos amb la diversitat».


Diverses agrupacions i comissions falleres van mostrar el seu suport a les Falles i a la seua falla, destacant que en el món de les Falles «no caben els comentaris racistes».