CGT denuncia que els treballadors dels autobusos turístics de València, es veuen obligats a treballar amb temperatures de 39 °C i 40 °C

El Sindicat de Transports, Comunicacions i Mar (STCM) de la Confederació General del Treball (CGT) a València, denúncia que els treballadors que presten els seus serveis com a conductors dels autobusos turístics de la ciutat – gestionats per l’empresa Transvia Tours per a l’Ajuntament de València – estan treballant aquest mes d’Agost sense aire condicionat, amb unes temperatures d’ambient de 39ºc i fins a 40ºc.

En aquests autobusos, en la seua majoria, no està funcionat correctament el sistema d’aire condicionat, i els pocs que funcionen el fan de manera incorrecta, per la qual cosa els autobusos turístics no compleixen, segons el Sindicat de Transports de CGT, “amb la legislació de prevenció de riscos laborals ni tampoc l’RD-L 4/2023, aprovat pel govern per a regular els treballs amb altes temperatures i així previndre les morts per calor”.

Per a CGT, tindre conductors treballant en aquestes condicions suposa un alt risc, no sols per a la vida dels treballadors, sinó també per a la seguretat dels usuaris d’aquests autobusos turístics.

Per tot això, des de CGT exigeixen, tant a l’Ajuntament de València com a les empreses responsables – *Transvia Tours i Autocars Hosoju -, l’aplicació de mesures preventives per a salvaguardar i protegir la seguretat de les persones treballadores.


“Ens hem posat en contacte de caràcter urgent amb els responsables de l’ajuntament i de l’empresa per a solucionar-lo al més prompte possible”, expliquen des de la central anarcosindicalista. “Els responsables neguen tindre coneixement d’aquests fets malgrat que el sindicat ha comprovat que els usuaris dels busos turístics estan realitzant fulles de reclamacions per les altes temperatures en els autobusos” I afigen: “Tenim constància del mal estat dels autobusos, que en alguns casos no reuneixen mesures de seguretat aconsellables per al trànsit, de fet, aquests autobusos arriben fins i tot a obrir les seues portes estant en marxa segons testimonis de viatgers i conductors”

Obligació d’avaluar riscos per la calor

La novetat, enguany, és el decret publicat en el BOE al maig que inclou mesures expresses per a fer front a les altes temperatures. La nova normativa reconeix expressament el risc per calor, que les empreses han de contemplar, i es refereix concretament a “treballs a l’aire lliure i en els llocs de treball que, per l’activitat desenvolupada, no puguen quedar tancats”.

La norma obliga les empreses a avaluar els riscos derivats de la calor, establir plans de prevenció – que poden incloure la reorganització o els canvis d’horaris – i, en últim terme, prohibir treballar en determinades franges horàries, com les hores centrals del dia, en les quals es registren les majors temperatures.

Les dades relatives a defuncions i ingressos hospitalaris de persones treballadores a conseqüència de colps de calor posen de manifest l’incompliment de les normes que regulen aquests riscos per part de les empreses.


2022: l’estiu amb més morts per calor

L’Institut Nacional d’Estadística ha publicat les dades provisionals de defuncions segons la causa de mort. Respecte als efectes de la calor, hi ha dades clarificadores. Entre els mesos de maig i agost de 2022, quan es va viure l’estiu més calorós des que van començar els registres, en 1961, van morir per un colp de calor o deshidratació a Espanya 355 persones. Això suposa un 88% més que en 2021 (189) i més del doble que en 2019 (156).

Hui dia, amb les elevades temperatures patides el mes de juliol i agost, tot apunta al fet que aquestes xifres seguiran en augment.