22.000 professors no saben on treballaran l’1 de setembre

educacio-publica

Dues vegades ha ampliat el termini Educació perquè els futurs professors puguen saber el seu destí laboral en el curs 2023-24 que per a ells comença l’1 de setembre. Hi ha 21.867 places vacants per a docents, entre interins i funcionaris de carrera, que no saben on treballaran en menys d’un mes, ni en quines condicions.

De fet, molts d’ells a hores d’ara no han pogut ni sol·licitar la vacant que volen cobrir. Això es deu a un error en la publicació de les llistes dijous passat, on faltava gent, i a un altre error en l’aplicació el divendres, que va impedir a centenars de docents entrar per a demanar la vacant en la qual volien treballar. El termini acabava aquest dilluns 7 d’agost a les 12, però vistes les circumstàncies, i per a donar «tranquil·litat» al professorat, Educació va anunciar aquest matí que donava un dia de gràcia: el termini ara acabava a les 12 del dimarts 8 d’agost.

I ara el termini s’ha tornat a ampliar, segons figura en la web de Conselleria. Dos dies més, fins dijous que ve nou d’agost fins a les cinc de la vesprada. Aqueix és el temps que tindran els aspirants per a triar la vacant que desitgen cobrir. Malgrat el retard en l’adjudicació de les places (que també ha ocorregut amb altres governs), Educació s’ha compromés al fet que els aspirants tinguen clar el seu destí «aquesta mateixa setmana».

Conselleria explica que «s’han tornat a publicar alguns llistats que contenien errors informàtics». Es tracta, segons explica el sindicat Stepv, de les places amb el requisit del B2 d’anglés, que normalment es *sobrecatalogan, és a dir, que salen més de les necessàries. És un error comú cada any però que obliga a publicar uns nous llistats i donar temps als aspirants per a revisar de nou els seus *peticines.

Malgrat tot, Educació assegura que la situació «no canvia a efectes definitius». Encara que els aspirants tindran fins al dijous per a triar plaça, els *detinos se sabran aqueix mateix dia. Educació, dirigida des de fa uns mesos pel Partit Popular critica que «si l’anterior Govern (de PSPV, Compromís i UP) haguera fet una bona planificació de tot el procés es podria haver accelerat, però no ha sigut així».

El departament que dirigeix José Antonio Rovira ofereix 21.867 places en les adjudicacions d’inici de curs, 7.349 en el cos de mestres i 14.518 en Secundària i la resta de cossos (sectors singulars d’FP, ensenyaments artístics i *EOI).

Fonts d’Educació expliquen que el motiu d’aquesta ampliació de 24 hores és que els docents «tinguen temps suficient per a estudiar amb deteniment les places que poden demanar i fer-ho amb garanties». El departament dirigit des de fa uns mesos pel Partit Popular critica que «si l’anterior Govern (de PSPV, Compromís i *UP) haguera fet una bona planificació de tot el procés es podria haver accelerat, però no ha sigut així».

Conselleria ha enviat un missatge de «tranquil·litat» als docents i expliquen que «hi haurà 48 hores de termini a comptar des de les 12 hores del 8 d’agost, quan es tanca la petició de centres. Després, els docents coneixeran els seus destins, per la qual cosa tot el procés estarà culminat aquesta mateixa setmana».

Retard amb les adjudicacions
El sindicat STEPV va criticar el divendres «el retard en la publicació de les adjudicacions i els errors que s’han anat corregint amb la publicació de diferents llistats». «Alguns errors s’han mantingut en l’adjudicació definitiva, amb el que tenen difícil solució», va assenyalar en un comunicat.

Aquest retard en les adjudicacions porta succeint diversos anys, també amb el govern del Botànic. L’actual es deu a diversos factors, segons va explicar Conselleria d’Educació. El primer és l’ordre de plantilles recentment aprovada, quasi al final de la legislatura, que comporta un fort augment de professorat i de contractació. Això, segons Educació «ha provocat que el procés es retardara».

A més enguany s’han celebrat dues oposicions atípiques i noves per a estabilitzar a 9.100 docents interins. El fet que anaren al juny, i a més un procés nou van retardar el procés. A aquests 9.000 professors cal afegir altres 7.000 que esperaven plaça a través de comissió de serveis. En total es tracta de 16.000 docents que gestionar de colp, la qual cosa ha provocat que es retarde el procés fins a la segona setmana d’agost, quan els docents han d’estar en els seus llocs l’u de setembre.

Menys d’un mes sense saber on treballaran
Segons STEPV, «totes les adjudicacions de juliol (trasllats i supressions, comissions de serveis i adjudicacions d’inici de curs) han patit un retard per part de la Conselleria que no tenen cap justificació, fet que hauria de fer repensar a l’administració els termes de les adjudicacions», va defensar *STEPV.

El sindicat insisteix en el mal que suposa el retard en les adjudicacions ja que «implica que milers de docents desconeixen on treballaran en menys d’un mes. Això suposa impossibilitar, en molts casos, una vertadera conciliació familiar, a causa del poc temps per a organitzar la manera de compaginar vida *proefesional i personal».