El feminisme ompli de gom a gom els carrers del País Valencià

La veu de les dones s’ha sentit ben fort aquest divendres, 8 de març. Els carrers s’han omplit de reivindicacions, consignes i càntics en diverses ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana. Milers de persones de totes les edats s’han mobilitzat en favor de la igualtat i contra la violència estructural i de gènere, per a denunciar les desigualtats econòmiques i socials que encara existeixen.

A València, la jornada ha estat marcada per les últimes decisions del govern en coalició pel PP i Vox, on aquest últim ha tractat de tombar el manifest del 8M de l’Ajuntament. La marxa, que ha convocat la Coordinadora Feminista (que agrupa més de cent associacions feministes del País Valencià), ha concentrat vora 20.000 assistents, segons delegació del govern. Han partit poc abans de les 7 de la vesprada de la Porta de la Mar, amb una pancarta amb el lema en morat «Pels drets de les dones, ni un pas enrere», que duien portaveus de la Coordinadora Feminista de València, convocant de la manifestació. S’han dirigit a la plaça de la Reina, després de passar pel carrer Colom i la plaça de l’Ajuntament.

Amb el lema «Pels drets de les dones, ni un pas enrere», la manifestació ha reivindicat la importància que les dones «isquen als carrers» per a defensar que volen «la meitat de tot», així com «una vida digna que es respecte», al mateix temps que han advertit que no permetran que es faça «un pas enrere» davant de situacions «que estan ocorrent ja», després de l’entrada de «l’extrema dreta» en els governs i institucions.

Esperanza Pascual, representant de la Coordinadora, ha dit que «no s’ha de donar cap pas enrere pels nostres drets». Pascual ha alertat que «ja està passant» i ha criticat els regidors de Vox a València, que «es reien que no haguera tirat endavant una manifestació conjunta de tot l’Ajuntament que donava suport al Dia de la Dona», i també la «paradeta antiavortament» de l’Ajuntament d’Alacant. «Tant de bo fórem com França, que ha ficat l’avortament en la Constitució».

Entre les accions que s’han dut a terme, s’han vist pancartes amb els noms de les víctimes de violència de gènere del 2023, tant dones com fills i filles.

En la marxa de València han participat la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, i el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente.

Per la seua part, l’Assemblea Feminista ha organitzat al llarg del dia diversos parlaments i actuacions de col·lectius antiracistes. Després, han convocat una manifestació “anticapitalista i anticolonialista” des del Centre d’Internament per a Estrangers de Sapadors, que ha eixit a les 17:30 hores i ha acabat també a la plaça de la Mare de Déu. Al voltant de les 18:30 hores s’han traslladat a la plaça de Sant Agustí.

«Volem fer un espai que siga còmode i un ambient on tots puguem estar. Aquest posicionament és un espai transfeminista, progressista, antiracista i anticapitalista. Tenim un compromís compartit amb la justícia i la solidaritat», ha asseverat Marta Maicas, de l’equip de portaveus de l’Assemblea.

Alacant reivindica el feminisme al cor de la ciutat

En el cas d’Alacant, l’Assemblea 8M ha publicat la convocatòria a través de les seues xarxes socials. Ha eixit de les escales de Jorge Juan i ha tingut una gran presència de públic: unes 10.000 persones, segons la delegació del govern. La protesta ha continuat per l’avinguda d’Alfons el Savi i ha acabat a la Rambla, on han llegit el manifest.

La marxa feminista, també a Elx

Elx també ha sigut protagonista en aquesta jornada reivindicativa. La delegació del govern ha xifrat en 2.300 les persones les que han acudit a la convocatòria de l’Assemblea 8M Elx, primer en forma de concentració a les 18:00 hores a la plaça de l’Aparadora, que després s’ha traslladat a una manifestació amb inici a les 19:30 hores, des de la plaça de Lucrecia Pérez.

La marxa feminista de Castelló, al migdia

Pel que fa a Castelló de la Plana, l’Assemblea 8M Castelló ha convocat una manifestació amb el lema “Plenes de ràbia, plenes de força!” a la plaça de Na Violant. La concentració, que ha tingut lloc aquest migdia per a no fer-la coincidir amb les cercaviles de les Festes de la Magdalena, ha reunit vora 1.500 persones, segons la delegació del govern.

Per la seua banda, la Coordinadora Feminista també ha convocat una marxa pel centre, que ha arrancat a la plaça de la Pau i ha acabat al carrer Major, just a la porta de la Delegació del Consell, on han llegit un manifest. «S’han aconseguit moltes coses gràcies a la lluita feminista, però queda moltíssim per recórrer. La senda de l’equitat està per caminar», ha assegurat Reyes Santamaría, excap d’Igualtat a l’Ajuntament i membre de la Coordinadora. Durant tot el matí, els carrers ja estaven plens de pancartes, camisetes i banderes morades amb missatges reivindicatius i eslògans per la igualtat.

«

No només les grans ciutats han reivindicat els drets de les dones. Vila-real (Plana Alta) també s’ha sumat a les protestes “amb un missatge d’esperança i unió de la mà dels col·lectius de la ciutat”.

També Alcoi ha viscut una manifestació multitudinària, on el veïnat ha omplit els carrers de pancartes i missatges feministes. Encapçalada per una pancarta amb el lema «Feminisme és justícia, igualtat i dignitat», la gent ha recorregut els principals carrers del municipi.

Benicarló (Baix Maestrat) també s’ha sumat a aquestes protestes i reivindicacions, amb un acte institucional en què han volgut donar visibilitat a les dones amb diversitat funcional. Un acte que després han compartit a través de les xarxes socials.

Xàtiva (Costera) ha sigut un altre punt dels que s’ha sumat a les manifestacions feministes, en aquest cas organitzada pel Consell de les Dones, «amb una participació de més de 1.500 persones», segons ha assegurat en les seues xarxes el consistori. En el manifest, llegit en la convocatòria, s’ha recordat totes aquelles dones que pateixen les guerres, com la d’Ucraïna o Palestina.